ορθοδοντικη

Η ορθοδοντική είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής που ασχολείται με τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία ανωμαλιών του προσώπου και του στοματογναθικού συστήματος. Έχει στόχο να διορθώνει και να τοποθετεί τόσο τα δόντια όσο και τις γνάθους στη σωστή τους θέση. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η σωστή λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος, βελτιώνεται η μάσηση, η ομιλία και η αισθητική του προσώπου, η πρόληψη από τερηδόνες και ουλίτιδες και επιτυχγάνεται ταυτόχρονα ένα όμορφο χαμόγελο.

Θεωρείται σωστό όλα τα παιδιά στην ηλικία των 6-7 ετών, να επισκέπτονται ειδικό ορθοδοντικό και να εξετάζονται. Είναι η ηλικία κατά την οποία αλλάζουν τα πρώτα παιδικά δοντάκια και ανατέλλουν τα αντίστοιχα μόνιμα. Σ΄ αυτή την ηλικία, εάν κριθεί απαραίτητο πιθανόν να χρειαστεί μικρή, προληπτική παρέμβαση και διόρθωση. Έτσι εξοικονομείται χρόνος, σε σύγκριση με τη θεραπεία ενός περιστατικού που θα αντιμετωπιστεί για πρώτη φορά αφότου εξελιχτεί με το χρόνο σε πιο σοβαρό.

Σε κάθε περίπτωση, για τη διόρθωση της λανθασμένης θέσης των δοντιών και των γνάθων υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί ορθοδοντικοί μηχανισμοί, τόσο κινητοί όσο και ακίνητοι. Λειτουργούν ασκώντας ήπια ελεγχόμενη πίεση στα δόντια και τις γνάθους και μπορούν με τη δράση τους να αλλάζουν τη θέση των δοντιών ή και να επηρεάσουν ακόμη και τη θέση των γνάθων. Ανάλογα με το πρόβλημα και την ηλικία, επιλέγεται κάθε φορά ο κατάλληλος μηχανισμός.

Η ορθοδοντική όμως είναι δυνατόν να εφαρμοστεί σε κάθε ηλικία. Το 25-35% των ορθοδοντικών ασθενών στον δυτικό κόσμο είναι ενήλικες. Εξ άλλου το όμορφο χαμόγελο, η στοματική υγεία και η ποιότητα ζωής αφορά όλους. 

Η ανάγκη για πιο διακριτικές ορθοδοντικές θεραπείες, κυρίως στους ενήλικες ασθενείς, οδήγησε σε αναζήτηση λύσεων με τεχνικές λιγότερο εμφανείς. 

Έτσι, ο σύγχρονος ορθοδοντικός έχει μία σειρά από επιλογές στη διάθεσή του, ώστε η θεραπεία να γίνεται αποδεκτή χωρίς να επιβαρύνει αισθητικά τον ασθενή, όπως:

Η ορθή διάγνωση και το κατάλληλο σχέδιο θεραπείας από τον ειδικό ορθοδοντικό, σε συνεργασία πάντοτε με τον ασθενή, μπορεί να χαρίσει ένα υγιές, λαμπερό και όμορφο χαμόγελο για μια ζωή, του παιδιού σας ή το δικό σας.