ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

ΟΔΟΝΤΙΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ

Τι εiναι τα οδοντικa εμφυτεyματα

Είναι τεχνητές κυλινδρικές κατασκευές με σπείρωμα, κωνικού ή κυλινδρικού σχήματος συνήθως
κατασκευασμένες από τιτάνιο. Τοποθετούνται χειρουργικά στο οστό, στη θέση των χαμένων δοντιών. Όταν τα εμφύτευματα ενσωματωθούν πλήρως στο οστό της γνάθου (οστεοενσωμάτωση), σε αυτά μπορούν να τοποθετηθούν εξατομικευμένα κολοβώματα αποτελώντας έτσι τη βάση για την
προσθετική αποκατάσταση είτε μονήρων δοντιών, είτε εκτεταμένων ακίνητων προσθετικών εργασιών είτε κινητών οδοντοστοιχιών, μερικών ή ολικών.

Πλεονεκτήματα των οδοντικών εμφυτευμάτων έναντι των κλασσικών μεθόδων αποκατάστασης ελλειπόντων δοντιών

Πολλοί οδοντίατροι και ασθενείς προτιμούν τα οδοντικά εμφυτεύματα, επειδή προσφέρουν
παραπλήσια λειτουργία με τα φυσικά δόντια και βοηθούν στην πρόληψη της ατροφίας του οστού της γνάθου. 

Επίσης σε περίπτωση απώλειας δοντιού, δεν υπάρχει η ανάγκη τροχισμού των παρακειμένων δοντιών πάνω στα οποία θα κατασκευαστεί η ακίνητη προσθετική εργασία – γέφυρα, αφού σαν στήριγμα θα χρησιμοποιηθεί το οδοντικό εμφύτευμα.

Επιτυχια εμφυτευματων και μετεγχειρητικη φροντιδα

Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Εταιρείας Εμφυτευματολογίας (AAID), το ποσοστό επιτυχίας των εμφυτευμάτων όταν αυτά τοποθετούνται από σωστά καταρτισμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό, ανέρχεται σε 98% στην πρώτη πενταετία, ενώ σε βάθος δεκαπενταετίας το ποσοστό κυμαίνεται στο 82-95%. Τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας εξαρτώνται άμεσα από τον λεπτομερή σχεδιασμό της χειρουργικής επέμβασης της προσθετικής αποκατάστασης, αλλά και της συμβολής του ασθενή στην υγιεινή του στόματος. 

Η επιλογή των εμφυτευμάτων που χρησιμοποιούμε παίζει επίσης πολύ μεγάλο ρόλο. Δεν έχουν όλες οι εταιρείες την ίδια μακροχρόνια παρουσία, αλλά ούτε και την ίδια εμπειρία τόσο στην έρευνα όσο και στην κατασκευή τους.

Η διατήρηση μιας σωστής και συστηματικής υγιεινής μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος αλλά και της τελικής αποκατάστασης είναι εξαιρετικά σημαντική για τη διατήρηση της μακροβιότητας του εμφυτεύματος. Ο ασθενής πρέπει να φροντίζει επιμελώς για την καθημερινή αφαίρεση της πλάκας, η οποία μπορεί να γίνει με σωστό βούρτσισμα των δοντιών και χρήση διαφόρων άλλων βοηθητικών μέσων, όπως μεσοδόντια βουρτσάκια αλλά και σύστημα αντλίας νερού υπό πίεση (π.χ. waterpik). Απαραίτητο είναι επίσης να επισκέπτεται τον θεράπων οδοντίατρό του τουλάχιστον 2 φορές τον χρόνο για να γίνεται ο έλεγχος (κλινικός και ακτινογραφικός) αλλά και ο οδοντιατρικός καθαρισμός. Είναι σημαντικό οι ασθενείς να καταλάβουν ότι τα εμφυτεύματα μπορεί να μην τερηδονίζονται όπως τα φυσικά δόντια, αλλά μπορεί να προσβληθούν από ασθένειες αντίστοιχες της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας (περιεμφυτευματίτιδα), μειώνοντας έτσι τον χρόνο ζωής τους. Η μη πιστή αλλά και πειθαρχημένη τήρηση των οδηγιών αυτών μπορεί να συντελέσει στην εμφάνιση προβλημάτων που μπορούν μακροπρόθεσμα να οδηγήσουν ακόμα και στην απώλεια των εμφυτευμάτων.

Δυστυχώς δεν αποτελούν όλοι οι οδοντιατρικοί ασθενείς κατάλληλους λήπτες οδοντικών εμφυτευμάτων, λόγω διαφόρων υποκείμενων νοσημάτων, όπως π.χ. ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία στην περιοχή της κεφαλής, ασθενείς με μυέλωμα ή ανεξέλεγκτο διαβήτη, αλλά και ασθενείς με σοβαρά ψυχιατρικά νοσήματα. 

Ασθενείς που παίρνουν διφωσφονικά φάρμακα για την οστεοπόρωση για αρκετά χρόνια πρέπει να τα σταματάνε 3 μήνες πριν από την επέμβαση σε συνεννόηση πάντα με τον θεράπων ιατρό τους. Η οστεοπόρωση από μόνη όμως, δεν αποτελεί πάντα αντένδειξη.

Το κάπνισμα επίσης δεν αποτελεί αντένδειξη αλλά είναι ένας πολύ επιβαρυντικός παράγοντας. Όπως και σε άλλες χειρουργικές επεμβάσεις στο στόμα, το κάπνισμα μπορεί να καθυστερήσει την επούλωση του τραύματος αλλά και να αυξήσει τα ποσοστά αποτυχίας έως και 14 φορές, ενώ η διακοπή καπνίσματος έστω και 1 εβδομάδα πριν από την τοποθέτηση και για 3 μήνες μετά έχει πολύ θετικά αποτελέσματα. Το σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών (βρυγμός) απαιτεί τη χρήση προστατευτικού νάρθηκα νυκτός προκειμένου να προστατευτούν τα εμφυτεύματα αλλά και οι προσθετικές εργασίες πορσελάνης.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η σωστή στοματική υγιεινή παίζει ένα πολύ καθοριστικό παράγοντα στην επούλωση των εμφυτευμάτων αλλά και στη μακροχρόνια διατήρησή τους. Ασθενείς που δεν συμμορφώνονται  σε ένα σωστό πρόγραμμα στοματικής υγιεινής, δεν χρήζονται ως κατάλληλοι για την αποκατάσταση της χαμένης οδοντοφυΐας τους με εμφυτεύματα.