ΓΕΝΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Περιοδοντίτιδα είναι η νόσος που προσβάλλει τους ιστούς που περιβάλλουν τα δόντια (ούλα, περιοδοντική μεμβράνη, οστό). Αποτελεί εξέλιξη της ουλίτιδας, όταν αυτή παραμεληθεί για καιρό. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που μπορεί να εξελιχτεί ραγδαία.

Παράγοντες που ευνοούν την περιοδοντική νόσο είναι η ελλιπής στοματική υγιεινή, το κάπνισμα, η ηλικία, η κληρονομικότητα και συστηματικές νόσοι (διαβήτης, κ.λ.π.).

Τελευταίες έρευνες συσχετίζουν την περιοδοντίτιδα με καρδιοαγγειακά νοσήματα. Υπάρχει αμφίδρομη σχέση με τον διαβήτη. Επίσης, έχει κάποια σχέση με πρόωρους τοκετούς και λιποβαρή νεογνά.
Τα μικρόβια της περιοδοντίτιδας ταξιδεύουν εύκολα στην κυκλοφορία του αίματος και αποτελούν κίνδυνο για άλλα όργανα.

Έχει βρεθεί ότι τα μικρόβια που ενδημούν στη στοματική κοιλότητα, εύκολα μεταφέρονται στα μέλη της ίδιας οικογένειας.

Η κακή υγιεινή και το κάπνισμα ευνοούν την κακοσμία του στόματος.
Η περιοδοντική θεραπεία έχει απόλυτη ανάγκη τη συνεργασία του ασθενούς για ένα μακράς διάρκειας και σταθερό αποτέλεσμα. Στα πρώτα στάδια του προβλήματος η θεραπεία συνήθως γίνεται συντηρητικά, κάτω από τοπική αναισθησία, με τη χρήση υπερήχων ή άλλων συσκευών και κατάλληλων χειροκίνητων εργαλείων. Σε προχωρημένο στάδιο πιθανόν να απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση.

Η συμπληρωματική χρήση του laser επιταχύνει την επούλωση και βελτιώνει το επίπεδο του αποτελέσματος, όμως αυξάνει το κόστος .
Η χορήγηση αντιβίωσης δεν κρίνεται απαραίτητη παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις. Η χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων και ζελέ για λίγες μέρες είναι υποβοηθητική.

Απαραίτητη είναι η συνεργασία του ασθενούς σε τακτική βάση. Τα μεσοδόντια βουρτσάκια, το νήμα, το βούρτσισμα της γλώσσας κρίνονται απαραίτητα μαζί με το βούρτσισμα των δοντιών και πάντοτε μετά το φαγητό. Στο skydental η εκπαίδευση των ασθενών στην ορθή χρήση τους είναι δεδομένη.

Η τακτική επανάκληση του ασθενούς για καθαρισμό και εμπόδιση της εξέλιξης της νόσου ανήκουν στη φάση διατήρησης του αποτελέσματος.

Τυχόν υποτροπές της νόσου πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα. Το ποσοστό υποτροπής αυξάνει, αν παραμεληθεί η τακτική επαγγελματική φροντίδα και ο έλεγχος καθώς και η καθημερινή στοματική υγιεινή.
Ο ακτινογραφικός έλεγχος είναι απαραίτητος για αξιολόγηση της εξέλιξης της νόσου.