ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ

ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

  • Προγναθισμός της άνω γνάθου: Ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι ότι τα πάνω, μπροστινά δόντια προεξέχουν υπερβολικά από τα κάτω. Τα «πεταχτά δόντια» όπως οι πιο πολλοί γονείς τα περιγράφουν. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε σκελετικό πρόβλημα, ή σε συνδυασμό οδοντικού και σκελετικού προβλήματος. Το φυσιολογικό είναι τα επάνω δόντια να υπερκαλύπτουν τα κάτω και να εφάπτονται ελαφρώς μεταξύ τους, κατά το κλείσιμο του στόματος.
  • Προγναθισμός της κάτω γνάθου: Ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι όταν κατά το κλείσιμο του στόματος, τα κάτω πρόσθια δόντια, βρίσκονται μπροστά από τα επάνω. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε σκελετικό πρόβλημα ή σε συνδυασμό σκελετικού και οδοντικού προβλήματος.
  • Ανοιχτή δήξη ή χασμοδοντία: Όταν κατά το κλείσιμο, δεν ακουμπούν μεταξύ τους τα μπροστινά ή και τα πλαϊνά δόντια.
  • Σταυροειδής σύγκλειση: Όταν κατά το κλείσιμο του στόματος, τα άνω δόντια βρίσκονται πιο μέσα σε σχέση με τα κάτω. Αυτό μπορεί να συμβαίνει στη μία ή και τις δύο πλευρές. Πολλές φορές και σε σοβαρές περιπτώσεις συνδυάζεται και με προβλήματα ωτορινολαρυγγολογίας, όπως αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια), αμυγδαλές και με συμπτώματα όπως ροχαλητό κατά τον ύπνο, αναπνοή με ανοιχτό στόμα κλπ. Ακόμη μπορεί να δημιουργηθεί ως επακόλουθο κάποιων παραλειτουργιών (κακών συνηθειών ) όπως θηλασμός του δαχτύλου, λανθασμένη κατάποση, προς τα εμπρός προώθηση της γλώσσας.
  • Βαθειά δήξη: Όταν τα επάνω δόντια υπερκαλύπτουν τα κάτω περισσότερο από 1-2 mm. Μερικές φορές τα κάτω δόντια φτάνουν στην υπερώα προκαλώντας τον τραυματισμό του βλεννογόνου της.
  • Μετατόπιση της μέσης γραμμής: Όταν η μέση γραμμή των πάνω δοντιών δε συμπίπτει με αυτή των κάτω. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε σε οδοντικά προβλήματα (πρόωρη απώλεια νεογιλού δοντιού) είτε σε σκελετικά προβλήματα.
  • Έλλειψη χώρου: Η έλλειψη χώρου εμποδίζει κάποιο δόντι να ανατείλει σωστά στο στόμα. Μπορεί να προκύψει από πρόωρη απώλεια κάποιου νεογιλού δοντιού λόγω τερηδόνας, δυσαρμονίας μεγέθους δοντιών και οδοντικών τόξων κλπ.
  • Αραιοδοντία: Όταν υπάρχουν μεγάλα κενά ανάμεσα στα δόντια λόγω δυσαρμονίας δοντιών-γνάθων, έλλειψης δοντιών κλπ.
  • Συνωστισμοί και στροφές των δοντιών (Crowding): Όταν τα δόντια δεν είναι ευθυγραμμισμένα στο οδοντικό τόξο, λόγω έλλειψης χώρου ή άλλων αιτιών.