ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

Η αισθητική οδοντιατρική αποτελεί ένα συνονθύλευμα μεταξύ «τέχνης και επιστήμης» με σκοπό να βελτιώσει την εικόνα του χαμόγελου, το σχήμα, το χρώμα, τη θέση αλλά και το μέγεθος των δοντιών. Η συνεχής εφαρμογή τεχνικών και καλλιτεχνικών ικανοτήτων επιτρέπει στον οδοντίατρο να πετύχει ένα εξαιρετικά αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα. Για να έρθει όμως αυτό το αποτέλεσμα, σημαντική είναι η σωστή διάγνωση και ο σχεδιασμός πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε θεραπεία. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η στοματική υγεία και λειτουργικότητα είναι σημαντικότερα από ένα αισθητικό αποτέλεσμα.

Πολλές φορές ο όρος «αισθητική οδοντιατρική» συγχέεται με τον όρο «κοσμική οδοντιατρική» παρόλο που αποτελούν κάτι διαφορετικό. Μπορεί να έχουν την ίδια επιδίωξη, να ομορφύνουν δηλαδή το χαμόγελο, η κοσμική οδοντιατρική όμως έχει ως σκοπό να καλυτερεύσει απλά την όψη του. Η αισθητική οδοντιατρική εκτός από αυτό απαιτεί, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τη σωστή λειτουργικότητα αλλά και υγεία του στοματογναθικού συστήματος.
Ένα «Hollywood smile» με κάτασπρα και τελείως συμμετρικά δόντια αποτελεί ένα παράδειγμα κοσμικής οδοντιατρικής. Από την άλλη πλευρά, ένα φυσικό χαμόγελο που παρομοιάζει το χρώμα και σχήμα υφισταμένων υγειών δοντιών, αποτελεί ένα δείγμα αισθητικής οδοντιατρικής.

ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΕΜΦΡΑΞΕΙΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΡΗΤΙΝΗΣ

Με τη χρήση σύνθετης ρητίνης διαφόρων χρωμάτων και διαφανειών μπορεί να γίνει διόρθωση σπασμένων κοπτικών επιφανειών, του σχήματος αλλά και χρώματος (μέχρι ενός βαθμού) των προσθίων δοντιών του οδοντικού τόξου.

ΟΨΕΙΣ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗΣ

Οι όψεις πορσελάνης αποτελούν μια καλή και ελάχιστα επεμβατική λύση σε περιπτώσεις που χρειάζεται διόρθωση της δυσμορφίας, δυσχρωμίας ή και θέσης των δοντιών, κυρίως της πρόσθιας περιοχής. Είναι πολύ λεπτές κατασκευές από κεραμικό υλικό (χωρίς την παρουσία μετάλλου) που φτιάχνονται στο επιθυμητό σχήμα και χρώμα και συγκολλούνται μόνιμα πάνω στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών. 

Κατασκευάζονται στο εργαστήριο μετά από αποτύπωμα που λαμβάνεται στο ιατρείο. Το χρώμα των όψεων από πορσελάνη παραμένει αναλλοίωτο με το πέρας των ετών, παρουσιάζοντας μεγαλύτερη αντοχή στη θραύση συγκρινόμενες με τις όψεις από ρητίνη.