ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΝΤΙΚΗ

Η ορθοδοντική είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής που ασχολείται με τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία ανωμαλιών του προσώπου και του στοματογναθικού συστήματος.
Έχει στόχο να διορθώνει και να τοποθετεί τόσο τα δόντια όσο και τις γνάθους στη σωστή τους
θέση. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η σωστή λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος, βελτιώνεται η μάσηση, η ομιλία, η αισθητική του προσώπου, η πρόληψη από την τερηδόνα και
την ουλίτιδα και επιτυγχάνεται έτσι ένα όμορφο χαμόγελο.

Θεωρείται σωστό όλα τα παιδιά στην ηλικία των 6-7 ετών, να επισκέπτονται ειδικό ορθοδοντικό και να εξετάζονται. Είναι η ηλικία κατά την οποία αλλάζουν τα πρώτα παιδικά δοντάκια και ανατέλλουν τα αντίστοιχα μόνιμα. Σ΄ αυτή την ηλικία, εάν κριθεί απαραίτητο πιθανόν να χρειαστεί μικρή, προληπτική παρέμβαση και διόρθωση. Έτσι εξοικονομείται χρόνος, σε σύγκριση με τη θεραπεία ενός περιστατικού που θα αντιμετωπιστεί για πρώτη φορά αφότου εξελιχτεί με το χρόνο σε πιο σοβαρό.
Σε κάθε περίπτωση, για τη διόρθωση της λανθασμένης θέσης των δοντιών και των γνάθων υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί ορθοδοντικοί μηχανισμοί, τόσο κινητοί όσο και ακίνητοι. Λειτουργούν ασκώντας ήπια ελεγχόμενη πίεση στα δόντια και τις γνάθους και μπορούν με τη δράση τους να αλλάζουν τη θέση των δοντιών ή και να επηρεάσουν ακόμη και τη θέση των γνάθων. Ανάλογα με το πρόβλημα και την ηλικία, επιλέγεται κάθε φορά ο κατάλληλος μηχανισμός.