ΓΕΝΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΔΟΝΤΙΩΝ

Είναι η διαδικασία με τη βοήθεια της οποίας ο ασθενής μπορεί να αποκτήσει πιο φωτεινά και λευκά δόντια. Μπορεί να επιτευχθεί είτε στο ιατρείο, είτε στο σπίτι, είτε με τον συνδυασμό και των δύο, με τη βοήθεια λευκαντικών παραγόντων. Όταν η λεύκανση περιλαμβάνει διαδικασία στο σπίτι, η χρήση λευκαντικών ναρθήκων είναι απαραίτητη. Η χρήση laser ή φωτός δεν είναι πάντοτε αναγκαία. Εξαρτάται από το είδος του λευκαντικού παράγοντα που χρησιμοποιείται.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο ασθενής να έχει υγιή ούλα, καθαρά δόντια και χωρίς τερηδόνες. Άτομα που παρουσιάζουν αυχενικές διαβρώσεις ή τα δόντια τους είναι καταπονημένα λόγω βρουξισμού, είναι δυνατό να παρουσιάσουν ευαισθησίες. Αυτές αντιμετωπίζονται ανάλογα. Κατά τη διαδικασία της λεύκανσης, λίγες μέρες πριν και μετά, οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση χρωστικών ουσιών σε υγρή ή σε στερεά μορφή.

Κατά την περίοδο της διαδικασίας το κάπνισμα απαγορεύεται.

Το αποτέλεσμα της λεύκανσης διαρκεί τρία έως πέντε χρόνια και εξαρτάται από τις συνήθειες του ασθενούς, τη διατροφή και την περιποίηση. Απαιτείται συντήρηση του αποτελέσματος με τη χρήση στο σπίτι λευκαντικού παράγοντα (μια εβδομάδα ανά εξάμηνο) πάντα υπό την καθοδήγηση του θεράποντα οδοντιάτρου. Οι λευκαντικές οδοντόπαστες βοηθούν υπό προϋποθέσεις στη διατήρηση του αποτελέσματος.